Suku Amazon Menang Tuntutan Terhadap Minyak, Menyelamatkan Jutaan Ekar Hutan Hujan Amazon

Sharing is caring!

Hutan Hujan Amazon terkenal di seluruh dunia kerana menjadi kawasan hutan yang terbesar dan paling tebal di dunia. Merentasi sembilan negara, Amazon adalah rumah kepada berjuta-juta spesies haiwan dan tumbuhan yang berbeza, dan juga menyimpan beberapa kumpulan pribumi yang tersisa di dunia.

Orang Waorani Pastaza adalah suku pribumi dari Amazon Ecuador dan telah tinggal di Rainforest selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, terdapat Rumah yang terancam oleh sebuah syarikat minyak besar – mereka tidak mengambilnya ringan.

Undang-undang
Selepas pertempuran undang-undang yang panjang dengan beberapa organisasi, orang Waorani berjaya melindungi setengah juta ekar wilayah nenek moyang mereka di hutan hujan Amazon daripada ditambang untuk penggerudian minyak oleh syarikat minyak besar.

Pelelongan tanah Waorani ke syarikat minyak digantung tanpa had oleh panel tiga hakim Mahkamah Daerah Pastaza. Panel itu hanya merosakkan proses perundingan yang dilaksanakan oleh kerajaan Ecuador dengan suku pada tahun 2012, yang menyebabkan percubaan di pembebasan tanah batal dan tidak sah.

Kemenangan ini untuk suku kaum pribumi sekarang telah menetapkan pendahuluan undang-undang yang tidak ternilai untuk negara-negara asli lain di seluruh Amazon Ecuador. Setelah menerima tawaran Waorani untuk perlindungan mahkamah untuk menghentikan proses pembidaan minyak, mahkamah juga menghentikan pelepasan potensi 16 blok minyak yang meliputi lebih dari 7 juta ekar wilayah adat.

Ini adalah kemenangan utama bagi puak asli di seluruh hutan hujan Amazon Ecuador, dan mungkin juga Amazon secara keseluruhan! Ini pastinya menetapkan pendahuluan baru mengenai hak-hak orang pribumi di atas tanah yang mereka tinggali dan menawarkan mereka semangat harapan untuk melindungi warisan budaya mereka.

Mereka pasti akan memerlukan banyak sokongan pada tahun-tahun akan datang sebagai kemajuan ekonomi, seperti yang ini akan terus semakin meningkat apabila dunia menjadi semakin terdesak untuk sumber semula jadi.

Sumber: disclose.tv

You may also like...

Leave a Reply